
Roladki z tortilli z pastą jajeczną
2020-04-09
Proste ciastka z dodatkami do wyboru
2020-05-02Smakowita alternatywa dla kotletów mielonych - pyszna pieczeń z mięsa mielonego. Znakomicie smakuje zarówno podana na ciepło, jak i na zimno, np. do kanapek zamiast wędliny.
Składniki na pieczeń z mięsa mielonego:
- 600-700 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 bułka lub 4 kromki weki
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 1 lub półtorej płaskiej łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie: 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
Przygotowanie
pieczeni z mięsa mielonego
1
Bułkę pokroić na małe kawałeczki i zalać mlekiem do namoczenia. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno pokroić. Do mięsa dodać jajko, rozdrobniony czosnek, przyprawy i zioła. Dobrze wymieszać (najlepiej ręką), a następnie dodać bułkę razem z mlekiem, w którym się moczyła. Jeszcze raz wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blachy do ciasta. Uformować w podłużny, zaokrąglony od góry kształt (na podobieństwo grubej bagietki).
2
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem, przez ok. 60-75 minut, do lekkiego przyrumienienia. Podawać na gorąco lub zimno (np. do kanapek). Do pieczeni świetnie pasuje sałatka jarzynowa. Smacznego!