
Woda smakowa z wiśniami i miętą
2021-07-24
Bezy mini Pavlova z kremem lawendowym
2021-07-27Nie ma to jak domowe przetwory. Uwielbiamy mamine i babcine konfitury oraz różne inne cuda zamknięte w słoikach na zimę. Przez długi czas bałam się jednak brać samodzielnie za domowe przetwory, gdyż przerażała mnie... pasteryzacja ;) Na samą myśl o pasteryzowaniu miałam przed oczami wizję wybuchających słoików i szkła rozlatującego się po całej kuchni z całą jego zawartością :P Okazuje się jednak, że z procesem pasteryzowania różnych przetworów da się łatwo zaprzyjaźnić. A ta duma i radość przy odkręcaniu kolejnych słoiczków zimą i przywoływaniu smaków lata, to coś niesamowitego. Także wyciągamy słoiki i bierzemy się do roboty!
Co należy przygotować?
- słoiki z zakrętkami
- czystą ściereczkę kuchenną lub pieluszkę tetrową
- szeroki garnek
- ręcznik kuchenny
WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
Pasteryzacja (wekowanie). Jak pasteryzować (wekować) słoiki w wodzie?
1
Słoiki włożyć do szerokiego garnka, zakrętki powkładać między słoiki. Do słoików wlać wrzącą wodę do samej góry, zakrętki również zalać w całości wrzątkiem. Zostawić tak na kilka minut do wyparzenia. Po kilku minutach wylać wodę ze słoików i wytrzeć do sucha czystą ściereczką kuchenną. Zakrętki również powycierać.
2
Do wyparzonych słoiczków przekładać jeszcze gorące przetwory, zostawiając ok. 1-3 cm wolnej przestrzeni między powierzchnią przetworów a zakrętką. Następnie dokładnie zakręcać nakrętki. Zakręcone słoiki z przetworami wstawić do garnka wyłożonego czystą ściereczką kuchenną lub pieluszką tetrową w taki sposób, by słoiki nie dotykały ścianek garnka ani nie stykały się ze sobą. Zalać gorącą wodą mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Zagotować na średnim lub nieco większym ogniu. Gotująca się woda nie może sięgać poziomu zakrętek. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować na małym lub średnim ogniu przez ok. 10-15 minut. Pilnować, by słoiki się nie przewracały. Jeżeli przewracają się, zmniejszyć ogień.
3
Po tym czasie wyciągać ostrożnie słoiki z garnka i osuszać ściereczką kuchenną. Ustawiać na macie silikonowej lub ręczniku kuchennym odwracając do góry dnem.
4
Po ustawieniu wszystkich słoików można je przykryć dodatkowo ręcznikiem kuchennym. Zostawić tak na całą noc lub dobę. Po tym czasie odwrócić słoiki. Jeżeli mają zakrętki typu "twist off - click", wcisnąć palcem środek zakrętki. Może być tak, że część zakrętek już będzie wklęsła, a część "kliknie" przy wciśnięciu palcem. Tak czy siak, dobrze zapasteryzowana zakrętka nie powinna z powrotem się wybrzuszyć do góry, czyli nie może klikać w tę i we w tę. Jeżeli tak się dzieje, należy spróbować zapasteryzować dany słoik jeszcze raz lub wymienić zakrętkę na nową (możliwe, że ta jest uszkodzona).
5
Po upływie nocy lub doby całkowicie wystudzone słoiki najlepiej przenieść w ciemne i chłodne miejsce (np. do piwnicy, nieogrzewanej spiżarni lub garażu). Po otwarciu przechowywać słoik z zawartością w lodówce. Smacznego!