
Grillowana bagietka z masełkiem czosnkowym
2021-09-03
Zapiekanka gyros z kurczakiem w cieście francuskim
2021-09-06Pyszna propozycja na weekendowe śniadanie dla całej rodziny lub popołudniowy deser. Puszyste omlety z kremem śmietankowym, bananami oraz podsmażonymi śliwkami napełnią brzuszki i poprawią humor :)
Składniki na omlety:
- 6 dużych jajek
- 6 łyżek cukru (najlepiej waniliowego domowej roboty)
- pół łyżeczki cynamonu
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
- trochę oliwy z oliwek do smażenia
Składniki na nadzienie śliwkowe:
- 14 śliwek węgierek (ok. 500 g)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka brązowego cukru (lub białego)
- skórka starta z 1/3 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 banany
Przygotowanie
Omlety z mascarpone i śliwkami
1
Śliwki umyć, przekroić wpół i usunąć pestki. Każdą połówkę przekroić na dwie części. Na patelni rozgrzać masło, dodać śliwki i smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie posypać śliwki brązowym cukrem. Dodać sok oraz skórkę z cytryny. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
2
Białka oddzielić od żółtek i ubijać mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę. W osobnym pojemniku ubijać żółtka z cukrem (np. waniliowym domowej roboty) do uzyskania gęstej kremowej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać z cynamonem i przesiać do piany z białek. Dodać żółtka i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać.
3
Banany pokroić na plasterki. Śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder przełożyć do wysokiej miski. Ubijać mikserem najpierw przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 2-3 minuty do uzyskania sztywnej kremowej konsystencji.
4
Na małej patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy. Dodać 4 łyżki masy i ostrożnie wyrównać łyżką. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 40 sekund z jednej strony, a następnie obrócić i smażyć przez kolejne 20-30 sekund na złoty kolor. W razie potrzeby między jednym a drugim omletem rozsmarować na patelni odrobinę oliwy.
5
Usmażone omlety posmarować kremem śmietankowym z mascarpone. Na jednej połowie ułożyć po kilka plasterków banana oraz podgrzane śliwki. Przykryć drugą połową. Na wierzch można dać więcej śliwek.
5
Omlety można podawać z różnymi owocami i dodatkami. Smacznego!