
Sałatka z panierowanym kurczakiem i żółtym serem
2020-12-13
Kolorowe pierniczki na choinkę i do chrupania
2020-12-16Mało słodkie, a jednak pyszne :) Naturalne pierniczki na miodzie, bez dodatku cukru i jego zamienników. Są idealne zarówno do podjadania, jak i do ozdabiania i zawieszania na choince :)
Składniki na pierniczki bez cukru:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 125 g masła
- 200 g miodu (ok. 150 ml)
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Przygotowanie
naturalnych pierniczków bez cukru
1
Miód oraz masło podgrzewać w rondelku na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać cynamon, kardamon, goździki, imbir i gałkę muszkatołową. Dalej mieszać. Nie dopuścić do zagotowania miodu. Gdy miód i masło się rozpuszczą, odstawić do lekkiego przestudzenia.
2
Mąkę wymieszać z solą i sodą. Przesiać przez sitko prosto na stolnicę lub do dużej miski. W przesianej mieszance zrobić wgłębienie i ostrożnie wlać do niego przestudzony, ale wciąż lekko ciepły miód.
3
Wbić jajko i wszystko razem dobrze zagnieść. Na tym etapie przydaje się siekacz/rozdrabniacz do ciasta kruchego. Ugniecione ciasto zawinąć w folię spożywczą, ustawić na talerzyku lub misce i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki (można na całą noc).
4
Ciasto wyciągnąć z lodówki i odstawić na ok. 15-20 minut. Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na placki o grubości ok. 3 mm. Jeżeli ciasto klei się do wałka lub podłoża, podsypać delikatnie mąką lub posmarować odrobiną oleju. Wykrawać foremkami dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając niewielkie odstępy między piernikami, żeby się nie zrosły w trakcie pieczenia.
5
Za pomocą zwykłych przyborów kuchennych można wyczarować różne wzorki: grubą słomką do napojów można zrobić dziurki, a po upieczeniu przełożyć przez nie wstążkę (jako ozdobę lub zawieszkę na choinkę), tłuczek do ziemniaków zostawia piękny szlaczek lub kółeczka, widelcem można zrobić kropki lub kreski, cokolwiek podsunie wyobraźnia :)
UWAGA: wzorki najlepiej wyciskać na pierniczkach ułożonych już na blaszce do pieczenia. W innym przypadku mogą się zniekształcić przy przenoszeniu na blachę. Polecam przekładanie pierniczków za pomocą łopatki do ciast.
UWAGA: wzorki najlepiej wyciskać na pierniczkach ułożonych już na blaszce do pieczenia. W innym przypadku mogą się zniekształcić przy przenoszeniu na blachę. Polecam przekładanie pierniczków za pomocą łopatki do ciast.
6
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni, z termoobiegiem, przez ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.
7
Pierniczki od razu nadają się do jedzenia, nie trzeba czekać długo, aż zmiękną. Można z nich również zrobić piękne dekoracje świąteczne lub zawieszki na choinkę. Do dekoracji polecam lukier królewski. Idealnie nadaje się do wykonywania różnych wzorków. Smacznego!
2 Comments
Moje ciasto się kruszyło. Upiekłam pierniczki, ale doprowadzało mnie do szału 😉
W takim przypadku można było dodać trochę masła i jeszcze pougniatać. Dosyć często robię właśnie te pierniczki i wychodzą super.