
Ciastka do stemplowania i wykrawania foremkami
2021-11-23
Biszkopt kakaowy na 2 blaty (duża blacha)
2021-12-09Mięciutkie dyniowe muffinki z rozpływającą się czekoladą i orzechami. Fantastyczny przysmak na długie jesienno-zimowe wieczory.
Składniki na muffinki dyniowe z orzechami i czekoladą:
- ok. 550 g dyni (waga przed obraniem i usunięciem miąższu)
- 110 ml oleju
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 210 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki kaszy manny
- 100 g czekolady mlecznej
- 80 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżka startej skórki cytryny
- 150 ml wody
Przygotowanie
Muffinki dyniowe z orzechami i czekoladą
1
Z dyni usunąć miąższ z pestkami. Pokroić dynię na trochę mniejsze kawałki i obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę (ok. 1-1,5 cm). Przełożyć na patelnię i dodać 150 ml wody. Dusić pod przykryciem na słabym lub średnim ogniu przez ok. 10-13 minut, regularnie mieszając. Uważać, by nie przypalić dyni. Dolać trochę wody, jeżeli cała wyparuje.
2
Gdy dynia zrobi się dość miękka, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Jeżeli na patelni zostanie woda, odcedzić dynię przez sitko. Następnie przełożyć dynię do wysokiego naczynia, dodać olej i zetrzeć blenderem na papkę.
3
Cytrynę umyć i zalać gorącą wodą. Po kilku minutach osuszyć ręcznikiem papierowym i zetrzeć skórkę. W międzyczasie posiekać dość drobno orzechy włoskie i pokroić czekoladę mleczną na małe kawałeczki.
4
Mąkę wymieszać z kaszą manną, proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem waniliowym, imbirem, gałką muszkatołową i kurkumą. Do osobnej wysokiej miski wsypać cukier, dodać jajka i ubijać na najwyższych obrotach przez ok. 8-10 minut.
5
Masę jajeczną dodać do mieszanki z mąki i przypraw i delikatnie wymieszać łyżką, mieszając w jednym kierunku. Następnie dodać papkę dyniową, skórkę z cytryny, pokrojoną czekoladę oraz posiekane orzechy i krótko wymieszać łyżką. Przelać ciasto do foremek silikonowych (nie trzeba niczym smarować) lub papierowych papilotek (tym razem dałam do malutkich papierowych papilotek, ale zdecydowanie wygodniejsze są silikonowe).
5
Piec w rozgrzanym piekarniku, grzanie góra-dół, w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia potrzymać jeszcze przez ok. 5 minut w piekarniku, o ile muffinki nie przyrumieniły się za bardzo.