
Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami
2022-04-05
Deser z bitą śmietaną i truskawkami
2022-06-22Puszyste, aromatyczne i bardzo smaczne babeczki bananowe. Polecam prosty i szybki przepis :)
Składniki na babeczki bananowe z kefirem:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 2 dojrzałe banany
- 100 g masła
- 150 ml kefiru
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 15 kropli aromatu cytrynowego lub waniliowego
- opcjonalnie: cukier puder do posypania
Przygotowanie
Muffinki bananowe na kefirze
1
Masło pokroić na kawałki i rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Odstawić na kilka minut do wystudzenia. W międzyczasie do mąki dodać sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszać i przesiać przez sitko. Banany obrać i rozgnieść widelcem na gładką papkę.
2
Do miski wlać kefir oraz wystudzone masło, dodać jajka, aromat i cukier. Wymieszać energicznie trzepaczką kuchenną. Dodać mąkę przesianą z sodą i solą. Wymieszać krótko trzepaczką do połączenia składników.
3
Do ciasta dodać rozgniecione banany i wymieszać trzepaczką. Masę przekładać łyżeczką do foremek do 3/4 wysokości. Silikonowych foremek nie trzeba niczym smarować. W przypadku innych foremek posmarować odrobiną masła i posypać mąką.
4
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia zostawić babeczki w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 10 minut. Następnie wyciągnąć i studzić na kratce. Wystudzone babeczki wyciągnąć z foremek. Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!