
Malinowa chmurka
2021-06-16
Biszkopt z pianką truskawkową i kremem
2021-06-18Mrożona kawa z lodami waniliowymi i bitą śmietaną to idealne rozwiązanie na gorące letnie dni. Jeżeli użyjesz kawy zbożowej (np. Inki), będą się nią mogły rozkoszować również dzieci :)
Składniki podstawowe:
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (może być też kawa zbożowa Inka)
- 6-8 dużych kostek lodu
- 6 czubatych łyżek lodów waniliowych
- 200 ml wody w temperaturze pokojowej
Składniki dodatkowe:
- gotowa bita śmietana lub:
- 100 ml śmietanki 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
- opcjonalnie: 1 łyżka serka mascarpone
- opcjonalnie: szczypta cynamonu
Przygotowanie
Mrożona kawa z lodami i bitą śmietaną
1
W przypadku braku gotowej bitej śmietany, przelać śmietankę 30% lub 36% do wysokiego naczynia, dodać cukier puder oraz serek mascarpone (nie jest konieczny, ale z serkiem śmietanka 30% lepiej się ubija). Ubijać mikserem przez 3-4 minuty na kremową masę. Wstawić do lodówki.
2
Kawę rozpuścić w 200 ml wody w temperaturze pokojowej. Dodać lody waniliowe (mogą być też śmietankowe) i ubijać blenderem przez ok. 2-3 minuty.
3
Przelać kawę do szklanek i dodać kostki lodu. Bitą śmietanę nałożyć łyżką lub przez szprycę cukierniczą.
4
Można posypać odrobiną cynamonu i ozdobić listkami mięty, tartą czekoladą lub orzechami albo lekkimi owocami. Smacznego!