
Szaszłyki z kurczakiem z grilla lub piekarnika
2020-06-15
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
2020-06-29Pancakes dla smakoszy! Proste i szybkie w przygotowaniu pankaces'y dla wielbicieli migdałów i bakalii :)
Składniki na 4 szt.:
- This is the 1st item
- This is the 2nd item
- 100 g mąki tortowej (typ 450), wrocławskiej (typ 500) lub typ 550 do naleśników
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 ml maślanki
- 20 g masła
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
- garść płatków migdałów
- 4 krople aromatu migdałowego
- opcjonalnie: 1/3 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka oleju do smażenia
Składniki na 8 szt.:
- This is the 1st item
- This is the 2nd item
- 200 g mąki tortowej (typ 450), wrocławskiej (typ 500) lub typ 550 do naleśników
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 ml maślanki
- 40 g masła
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 garście suszonej żurawiny
- 2 garście rodzynek
- 2 garście płatków migdałów
- 7 kropli aromatu migdałowego
- opcjonalnie: 2/3 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka oleju do smażenia
Dodatki (opcjonalnie):
- This is the 1st item
- This is the 2nd item
- owoce
- cukier puder
- syrop owocowy lub klonowy
- konfitura
- sos czekoladowy
- bita śmietana
- mieszanka posiekanych orzechów
Przygotowanie
migdałowych pankejków z żurawiną i rodzynkami
1
Jajka i maślankę wyjąć wcześniej z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej przed dalszą obróbką. Masło roztopić w rondelku lub rozpuścić w mikrofalówce.
2
Sodę wsypać do mąki, wymieszać, całość przesiać przez sitko. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową. Odstawić na 10-15 minut.
3
Na rozgrzaną patelnię (najlepiej o średnicy między 10 a 15 cm) wlać łyżeczkę oleju (później olej już nie będzie potrzebny). Po chwili wylać na patelnię ok. 2/3 chochli ciasta, w zależności od grubości, jaką chce się uzyskać. Ciasto jest dość gęste i raczej nie rozłazi się, więc jeśli nie masz odpowiednio małej patelni, możesz spokojnie smażyć na większej, placki powinny utrzymać w miarę okrągły kształt (w razie czego można podregulować kształt łopatką do smażenia). Pancakes smażyć na średnim ogniu przez ok. 70-80 sekund do momentu pojawienia się pęcherzyków na górnej warstwie placka lub zarumienienia spodu. Można smażyć pod przykryciem. Obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30-40 sekund do zarumienienia.
4
Podawać z posiekanymi orzechami, kremem czekoladowym, bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, konfiturą lub syropem klonowym. Co kto lubi :) Smacznego!