
Sałatka z młodej kapusty – idealna na grilla
2021-06-03
Grillowany chleb z masełkiem czosnkowym
2021-06-04Przepis na bardzo szybką i smaczną marynatę do mięs z grilla na bazie ketchupu i musztardy, z dodatkiem sosu sojowego. Pasuje do kurczaka (piersi, udek, skrzydełek), karkówki i innych mięs. Nadaje potrawom wyrazisty, lekko słodki smak.
Składniki:
- 3 łyżki ketchupu łagodnego
- 1 łyżka musztardy (np. Dijon)
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie
marynaty na grilla pomidorowo-musztardowej
1
W miseczce wymieszać ketchup, musztardę, sos sojowy, sól i słodką paprykę.
2
Mięso (pałki czy skrzydełka z kurczaka lub np. piersi, karkówkę, łopatkę pokrojone na kotlety) zanurzać w marynacie lub smarować pędzelkiem kuchennym czy łyżeczką z każdej strony.
3
Tak przygotowane mięso można wstawić na parę godzin do lodówki lub od razu grillować. Smacznego!
2 Comments
Twoja marynata na grilla pomidorowo-musztardowa to prawdziwy hit wśród smakoszy! Już samo połączenie intensywnego smaku pomidorów z delikatną ostrością musztardy robi wrażenie, a gdy to wszystko połączysz z aromatycznymi ziołami, powstaje prawdziwy majstersztyk.
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂