
Sernik z borówkami na spodzie z herbatników
2021-08-04
Jak zamrozić fasolkę szparagową?
2021-08-07Ciekawa propozycja na wykorzystanie ketchupu z cukinii. Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym z cukinii, z chrupiącą fasolką szparagową i papryką. To szybkie danie, które świetnie smakuje zarówno latem, jak i zimą.
Składniki na piersi z kurczaka z fasolką szparagową i ketchupem z cukinii:
- ok. 600-700 g piersi z kurczaka
- 150 ml ketchupu z cukinii (mały słoiczek)*
- 1 czerwona papryka
- 150 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- półtorej płaskiej łyżeczki soli
- opcjonalnie: 2 listki mięty
- opcjonalnie: 3-4 listki kocanki włoskiej (tzw. magi)
- opcjonalnie: kilka listków bazylii
- opcjonalnie: 3-4 listki cząbru
- oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
Kurczak z fasolką szparagową i ketchupem z cukinii
1
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać trochę oliwy lub oleju. Ząbki czosnku przekroić wzdłuż na 3 części i wrzucić na rozgrzaną oliwę/olej. Chwilę smażyć do lekkiego zarumienienia.
2
Następnie dodać pokrojonego kurczaka. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut. Gdy mięso zrobi się białe z zewnątrz (bez widocznego surowego mięsa), dodać posiekane zioła (opcjonalnie).
3
W międzyczasie przepłukać świeżą fasolkę szparagową i odciąć końcówki. Jeżeli fasolka nie jest już młoda i ma twarde łykowate włókna, należy je usunąć. Następnie pokroić każdy strączek na 2-3 części. Mrożona fasolka nie wymaga żadnej dodatkowej obróbki. Pokrojoną świeżą fasolkę szparagową lub mrożoną fasolkę (bez rozmrażania) dodać do mięsa, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez ok. 3 minuty.
4
Następnie dodać pokrojoną w paski czerwoną paprykę i smażyć dalej przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodać ketchup z cukinii oraz przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszać i smażyć ok. 7-10 minut, aż mięso zrobi się miękkie, ale warzywa nadal będą lekko chrupiące.
5
Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!