
Mini bezy z kremem kajmakowym
2021-10-28
Czekoladowe ciasto z kremem z kukułek
2021-11-04Mimo że do cukierków kukułka nie pałam jakąś szczególną miłością, to jednak krem na bazie kukułek i budyniu jest przepyszny. Rewelacyjny do warstwowych ciast i różnych deserów. Serdecznie polecam!
Składniki na krem kukułkowy:
- 650 ml mleka
- 6 żółtek
- 50 g cukru
- 400 g cukierków kukułka
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 dość płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 dość płaskie łyżki mąki psennej
- 2 dość płaskie łyżki kakao
- 50 ml wódki lub brandy
Przygotowanie
Krem z cukierków kukułka
1
450 ml mleka przelać do garnka. Dodać cukierki kukułka i podgrzewać na słabym ogniu do rozpuszczenia regularnie mieszając. Gdy cukierki się rozpuszczą, wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka nierozpuszczone resztki, dokładnie rozetrzeć i wymieszać ponownie z mlekiem.
2
Pozostałe mleko przelać do wysokiego naczynia i dodać kakao, żółtka, cukier, mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną. Wymieszać mikserem do połączenia składników. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlewać cienkim strumieniem mieszankę z żółtek, energicznie mieszając masę trzepaczką. Gotować przez chwilę do zgęstnienia kremu. Następnie odstawić do całkowitego wystudzenia.
3
Gdy masa budyniowa całkiem wystygnie, masło w temperaturze pokojowej ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na puszystą, białą masę. Następnie dalej miksując dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec wlać wolnym strumieniem alkohol i mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
4
Gotowym kremem przełożyć ciasto biszkoptowe lub inne. Z podanych proporcji wystarczy kremu na 1 grube lub dwa cieńsze przełożenia ciasta z dużej blachy (36 x 25 cm). Krem kukułkowy pasuje również do kruchych babeczek i różnych deserów. Idealnie współgra z dżemem z czarnej porzeczki. Smacznego!