
Kawowe ciasto ze słomką ptysiową
2021-05-21
Pyszny likier kawowy
2021-05-24Uniwersalny, lekki i bardzo smaczny krem z bitej śmietany i mascarpone do tortów, ciast i deserów. Idealnie pasuje zarówno do różnych owoców, jak i tortów czekoladowych, orzechowych, bezowych itd. Stanowi bazę wyjściową do wielu kremów o różnych smakach. Dzieci zaś uwielbiają go wyjadać prosto z miski ;)
Składniki:
- 330 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 7 łyżek cukru pudru
Przygotowanie
kremu śmietankowego z mascarpone
1
Śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w wysokiej misce. Ubijać mikserem przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.
2
Gotowy krem nadaje się do wyciskania przez szprycę lub rękaw cukierniczy. Jedna porcja wystarczy na grubą warstwę tortu o średnicy ok. 25 cm lub dwie cieńsze warstwy (tym bardziej jeśli do kremu dodasz truskawki, borówki lub inne owoce). Krem świetnie pasuje również do deserów, tarty czy babeczek. Smacznego!