
Chrupka orzechowa z płatkami kukurydzianymi
2022-01-06
Sałatka meksykańska
2022-01-12Gęsty, słodki, orzechowy - przepyszny krem z jasnych michałków. Rewelacyjny do tortów i ciast. Można go połączyć z kremem z klasycznych michałków oraz innymi masami. Smakuje wyśmienicie.
Składniki na krem michałkowy jasny:
- 400 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
- 360 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 350 g białych michałków
- 2 łyżki wódki
Przygotowanie
Krem michałkowy jasny - z białych michałków
1
Cukierki michałki jasne drobno pokroić. Białą czekoladę połamać na kawałeczki. Śmietankę przelać do rondelka. Dodać rozdrobnione cukierki i czekoladę. Podgrzewać na słabym ogniu cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką. Uważać, by nie doprowadzić masy do wrzenia.
2
Gdy cukierki i czekolada się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę, zdjąć rondelek z ognia. Dodać alkohol i wymieszać. Gdy masa wystygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki (minimum 5 godzin).
3
Po kilku godzinach lub na drugi dzień przełożyć do wysokiej miski schłodzoną masę michałkową oraz serek mascarpone. Ubijać mikserem najpierw przez ok. 20 sekund na średnich obrotach, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. minutę do uzyskania gęstego kremu.
4
Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Przechowywać w lodówce. Smacznego!