
Nalewka miętowa
2021-09-09
Jak wykorzystać skorupki jajek?
2021-09-14Niesamowicie pyszny krem na bazie budyniu i bitej śmietany. Idealny do kremówki (tudzież napoleonki) oraz różnych deserów. Gorąco polecam :)
Składniki na krem budyniowy z bitą śmietaną:
- 750 ml mleka
- 330 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 150 g cukru*
- 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego*
- opcjonalnie: 40 ml słodkiej nalewki owocowej, amaretto, brandy lub wódki
- 330 g śmietanki 30%
- 3 średnio czubate łyżki cukru pudru
UWAGI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
Krem budyniowy z bitą śmietaną
1
Do 200 ml zimnego mleka dodać jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać mikserem. Pozostałe 550 ml mleka zagotować w większym garnku. Do wrzącego mleka wlewać powolnym strumieniem przygotowaną mieszankę. Gotować przez chwilę, przez cały czas energicznie mieszając, żeby nie było grudek.
2
Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia ściśle przylegała do powierzchni masy budyniowej i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło wyciągnąć z lodówki, żeby zdążyło zmięknąć do dalszej obróbki.
3
Gdy masa budyniowa całkiem wystygnie, śmietankę 30% włożyć na 15 minut przed rozpoczęciem ubijania do zamrażarki. Miskę oraz końcówki do ubijania również można schłodzić w zamrażarce lub lodówce. W międzyczasie masło w temperaturze pokojowej ubijać na wysokich obrotach przez ok. 7-8 minut, aż stanie się białe i puszyste. Następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i dalej ubijać, aż krem będzie gładki i jednolity. Na koniec dodać alkohol i wymieszać (ja użyłam >> nalewki z rajskich jabłuszek <<, nadała masie świetny aromat i smak).
4
Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy śmietanka zacznie lekko gęstnieć, dodać cukier puder i ubijać dalej na sztywno. Ubitą śmietanę dodawać partiami do kremu budyniowego i ostrożnie wymieszać szpatułką. Gotowy krem przełożyć na ciasto lub do pucharków i schłodzić w lodówce przez minimum 2-3 godz.
5
Ciasto lub deser z tym kremem wyciągnąć z lodówki ok. 20 minut wcześniej, żeby krem trochę się ogrzał przed podaniem. Wówczas jego konsystencja zrobi się gładka i aksamitna. Krem budyniowy z bitą śmietaną ma delikatny kremowy smak i świetnie pasuje do napoleonki czy kremówki, jak również do deserów i różnych ciast. Krem z powodzeniem można wzbogacić sezonowymi owocami (np. borówkami, truskawkami czy malinami). Jedna porcja starcza na dużą blachę ciasta (gruba warstwa) lub przełożenie 3 blatów tortu. Smacznego!
1 Comment
Zrobiłam ten krem do karpatki. Wyszła super!