
Tort truflowy
2022-01-27
Nuggetsy z udek kurczaka
2022-02-28Puszysty lekki krem jajeczny przełożony biszkoptami i oprószony kakao. Deser tiramisu o cudownym, charakterystycznym smaku jest wyśmienity zarówno w ciepłe letnie dni, jak i chłodne zimowe popołudnia.
Składniki na klasyczne tiramisu:
- 5 żółtek
- 3 białka
- 100 g drobnego cukru (pół szklanki o poj. 200 ml)
- 500 g serka mascarpone
- ok. 250 g podłużnych biszkoptów
- 3-4 łyżki kakao
- 250 ml mocnej kawy
- szczypta soli
- 30 ml amaretto
WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
Klasyczne tiramisu
1
Przyrządzić mocną kawę i odstawić do wystudzenia. Po sparzeniu jajek wrzątkiem ostrożnie oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać połowę cukru (50 g) i ucierać mikserem przez ok. 8 minut na jasną, puszystą masę. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a w masie nie będą wyczuwalne żadne grudki, dodawać po 1 łyżce serka mascarpone i ubijać na wolnych obrotach do połączenia składników. Masa powinna być całkiem gładka.
2
Białka przełożyć do wysokiej miski i ubijać przez chwilę mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, cały czas miksując na wysokich obrotach. Ubijać do momentu, gdy piana zrobi się sztywna, a cukier całkiem się rozpuści i żadne grudki nie będą wyczuwalne w pianie.
3
Następnie do masy z żółtek i mascarpone dodać pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką na gładką masę.
4
Do wystudzonej kawy dodać alkohol i wymieszać. Biszkopty zanurzać pojedynczo w kubku z kawą na 1-3 sekundy (nie powinny całkiem przesiąknąć kawą, lecz pozostać lekko chrupiące). Następnie układać dość ciasno w pucharkach (np. przełamane na pół) lub w szklanym naczyniu. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu jajecznego i posypać połową kakao.
5
Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów oraz kremu i posypać resztą kakao.
6
Przykryć folią spożywczą lub aluminiową i schować na minimum 4-5 godzin do lodówki. Smacznego!