
Mrowisko, czyli miodowa wieża z faworków
2021-01-04
Tort W-Z (Wuzetka)
2021-01-07Uwielbiam ciasta z kremem, ale dla odmiany miło jest zjeść babkę czy keks. Zwłaszcza taki pyszny keks z bakaliami :) Na dodatek do tego ciasta można wykorzystać białka czy żółtka pozostałe z innych wypieków. Nic się nie zmarnuje!
Składniki na keks z bakaliami:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 jajka*
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- garść mieszanki suszonych owoców
- garść mieszanki orzechów
- szczypta soli
- odrobina masła i bułki tartej do posmarowania foremki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
keksu z bakaliami
1
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem waniliowym. Suszone owoce i orzechy pokroić na drobne kawałeczki.
2
Masło w temperaturze pokojowej ubijać przez chwilę mikserem na pulchną, prawie białą masę. Następnie dodawać na zmianę po 1 jajku i 3 łyżki mieszanki z mąki i cukru i mieszać mikserem na najniższych obrotach.
3
Po wymieszaniu wszystkich jajek i mąki ciasto powinno być gęste, ale dość pulchne. Jeżeli ciasto jest twarde, dodać trochę mleka i wymieszać. Do ciasta dodać pokrojone orzechy oraz owoce. Wymieszać.
4
Foremkę do keksu (o wymiarach mniej więcej 12 x 30 cm lub krótszą) wysmarować odrobiną masła (lub oleju) oraz posypać bułką tartą albo mąką. Ciasto przelać do foremki i wyrównać szpatułką. Jeżeli masa się klei, można zmoczyć ręce wodą i palcami wyrównać powierzchnię ciasta.
5
Piec w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze ok. 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 60-75 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce. Wystudzony keks posypać cukrem pudrem.
6
Przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku keks zachowa świeżość przez dłuższy czas. Można go śmiało przygotować kilka dni wcześniej przed planowaną imprezą. Smacznego!