
Krem jajeczny z mascarpone
2023-10-11
Tort bananowo-czekoladowy
2024-01-24Kawowa beza to prawdziwy sztos! Do tego pyszny krem kawowy i owoce. U nas każdy prosi o dokładkę :)
Składniki na bezę kawową:
- 6 białek w temperaturze pokojowej
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Składniki na krem kawowy:
- 330 ml śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru (niekopiastych)
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżeczka do posypania
- ok. 300 g świeżych malin lub truskawek
- ok. 300 g borówek amerykańskich
- opcjonalnie: kilka listków mięty do dekoracji
WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
Kawowa Pavlova z malinami i borówkami
1
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok. 20 cm (np. odrysowując krawędzie talerza). Obrócić papier do góry nogami i ułożyć na blaszce od piekarnika (tak, by beza nie stykała się bezpośrednio ze śladami ołówka czy długopisu).
2
Białka ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, cały czas miksując.
3
Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, a następnie sprawdzić rozcierając odrobinę piany między palcami, czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodać łyżkę kawy rozpuszczalnej oraz sok z cytryny i jeszcze przez krótką chwilę ubijać.
4
Następnie do ubitej piany dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać łopatką kuchenną. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni z termoobiegiem. Bezę ułożyć na papierze do pieczenia w kształt okręgu i delikatnie wyrównać. Na środku zrobić niewielkie wgłębienie.
5
Wstawić do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 2 godziny. Co jakiś czas zerkać, czy beza nie zaczyna się rumienić. Gdyby tak się działo, zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni. Jeżeli beza w trakcie pieczenia trochę popęka, nie przejmować się, w przypadku bezy to normalne zjawisko.
6
Po zakończeniu pieczenia zostawić bezę w piekarniku na ok. 50-60 minut lub na całą noc (wówczas uchylić trochę drzwiczki piekarnika).
7
PRZYGOTOWANIE KREMU KAWOWEGO: Śmietankę 30%, serek mascarpone, 4 łyżeczki kawy oraz cukier puder umieścić w wysokiej misce. Ubijać mikserem przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.
8
Na bezę wyłożyć 3-4 łyżki kremu kawowego i ułożyć część malin oraz borówek amerykańskich lub innych owoców. Następnie wyłożyć resztę kremu i udekorować pozostałymi owocami.
9
Przechowywać w lodówce do momentu podania. Smacznego!