
Krem z mascarpone i masłem orzechowym do tortów, deserów i babeczek
2021-04-13
Kruche babeczki z owocami i kremem straciatella
2021-04-15Co prawda wiosna nas w tym roku nie chce za bardzo zaszczycić swą obecnością, ale sezon grillowy udało nam się rozpocząć :) Były kiełbaski, filety z kurczaka i oczywiście nie mogło zabraknąć grillowanej karkówki, tym razem w marynacie ziołowej.
Składniki:
- ok. 600 g karczku (6 plastrów)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
- kilka ziarenek kolendry
- 5 dużych listków bazylii
- 4-5 listków rozmarynu
- opcjonalnie: 2-3 małe listki mięty
- opcjonalnie: 1/4 łyżeczki suszonego tymianku (lub parę listków świeżego)
Przygotowanie
karkówki z grilla w marynacie ziołowej
1
Karczek pokroić na 6-7 kotletów o grubości ok. 1 cm. Następnie włożyć do torebki foliowej (np. śniadaniowej) i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa z obu stron. Torebka zapobiegnie rozpadaniu się mięsa oraz pryskaniu na boki.
2
Zioła posiekać i wymieszać razem z przyprawami w miseczce (na sucho, bez dodatku oliwy). Ząbki czosnku przekroić wzdłuż na 3 części. Wymieszane przyprawy i zioła wetrzeć w kotlety z obu stron. Następnie posmarować mięso z obu stron oliwą i przełożyć do miski, układając między kotletami pokrojone ząbki czosnku.
3
Miskę przykryć talerzem lub folią spożywczą i odstawić na minimum 2-3 godziny do zamarynowania, a najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.
4
Kotlety grillować bezpośrednio na ruszcie lub na tacce aluminiowej przez ok. 17-25 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę, żeby mięso równomiernie się upiekło. Kotlety powinny być miękkie i wysmażone w środku, jednak niezbyt mocno przyrumienione, żeby zachowały soczystość.
5
Podawać z sałatką i sosem, np. czosnkowym, chrzanowym lub pomidorowo-musztardowym. Smacznego!