
Szybkie i wilgotne ciasto czekoladowe
2021-05-29
Czekoladowe ciasto z pianką waniliowo-wiśniową
2021-05-30Bardzo efektowne i pyszne danie z piekarnika - karczek faszerowany mozzarellą i czerwoną papryką, pieczony razem z ziemniakami. Prosty i szybki przepis, a robi wrażenie :)
Składniki:
- 700 g karkówki
- 300 g mozzarelli
- pół dużej papryki czerwonej
- 5-7 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- półtorej łyżeczki soli do mięsa + sól do posypania ziemniaków
- 2 listki świeżej mięty*
- 3 listki cząbru
- opcjonalnie: 4-6 listków magi (kocanki włoskiej)
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki imbiru
- odrobina czarnego pieprzu
Przygotowanie
karkówki pieczonej z mozzarellą i ziemniakami
1
Mięso ponacinać głęboko ostrym nożem (prawie do dna, ale tak żeby się nie rozleciało na osobne kawałki) na paski o grubości ok. 1 cm. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać w miseczce z ziołami i przyprawami. Następnie wysmarować tą mieszanką mięso dookoła oraz w miejscach nacięcia.
2
Mozzarelę pokroić na plasterki o grubości ok. 5 mm. Powkładać po 1-2 plasterki w nacięcia w karkówce. Paprykę pokroić w piórka i włożyć obok mozzarelli.
3
Ziemniaki dokładnie umyć, ale nie obierać. Pokroić wzdłuż na połówki, a następnie każdą połówkę na 3 części, tak by powstały "łódeczki". Posypać pokrojone ziemniaki solą.
4
Formę do pieczenia posmarować odrobiną tłuszczu (np. masła lub oleju). Do formy włożyć mięso, a dookoła poukładać ziemniaki. Całość przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do wewnątrz.
5
Piec w nagrzanym piekarniku na dolnej półce w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez ok. 70 minut. Po tym czasie ściągnąć folię aluminiową i piec przez kolejne 10 minut bez przykrycia. Sprawdzić widelcem, czy mięso jest wystarczająco miękkie. Jeśli nie, piec jeszcze przez chwilę (można z powrotem przykryć folią).
6
Bardzo dobrze smakuje podane na liściach sałaty masłowej lub z surówką. Smacznego!