
Mini czebureki z sosem czosnkowym
2021-04-22
Wafelki z kremem kajmakowym
2021-04-26Znasz to uczucie? Robisz pyszne ciasto. Biszkopt już gotowy. Owoce lub inne dodatki przygotowane. Ubijasz krem maślany, aż tu nagle w kremie pojawiają się jakieś dziwne grudki. I zaczynasz się zastanawiać, co się dzieje. Czy tak ma być, czy krem zaczyna się warzyć...? Im dłużej miksujesz, tym gorzej to wygląda. I co teraz? Przede wszystkim, nie panikuj! Sprawdź sposoby Pasibrzuszka na uratowanie zwarzonego kremu.
5 SPOSOBÓW
NA URATOWANIE ZWARZONEGO KREMU MAŚLANEGO
1
GORĄCA WODA LUB MASŁO
Do zwarzonego kremu dodaj 1łyżkę wrzącej wody lub roztopionego, bardzo gorącego masła. Przez chwilę ubijaj mikserem. Jeżeli masa nie odzyska jednolitej konsystencji, dodaj jeszcze jedną-dwie łyżki bardzo gorącej wody lub masła.
Do zwarzonego kremu dodaj 1łyżkę wrzącej wody lub roztopionego, bardzo gorącego masła. Przez chwilę ubijaj mikserem. Jeżeli masa nie odzyska jednolitej konsystencji, dodaj jeszcze jedną-dwie łyżki bardzo gorącej wody lub masła.
2
DODATKOWE MASŁO
Osobno ubijać mikserem ok. 50-70 g masła w temperaturze pokojowej do uzyskania białej, puszystej masy. Do ubitego masła dodawać stopniowo po łyżce zwarzonego kremu cały czas miksując.
Osobno ubijać mikserem ok. 50-70 g masła w temperaturze pokojowej do uzyskania białej, puszystej masy. Do ubitego masła dodawać stopniowo po łyżce zwarzonego kremu cały czas miksując.
3
KĄPIEL WODNA
Jeżeli sposób nr 1 zawiedzie, a nie chcesz dodawać do kremu nadmiarowej ilości masła (sposób nr 2), polecam podgrzanie masy w kąpieli wodnej. Masa szybko połączy się z powrotem w gładką całość, jednak trzeba ją będzie schłodzić w lodówce. Stężenie masy do kremowej konsystencji może potrwać od pół godziny do nawet 2-3 dni (dotyczy to kremów, w których zawartość masła jest znacznie mniejsza niż dodatków, np. masy kajmakowej).
Zwarzoną masę należy przełożyć do żaroodpornej miski i ustawić na garnku z gotującą się wodą (bezpośrednio lub na sitku). Woda nie może sięgać dna miski. Mieszać zwarzony krem mikserem lub energicznie trzepaczką do połączenia składników w jednolitą masę.
Jeśli masło zacznie się roztapiać, zdjąć miskę z garnka i mieszać lub miksować dalej. Jeżeli po chwili grudki nie znikną, postawić miskę z powrotem na garnek z parą. Gdy tylko masa się połączy, zdjąć z ognia. Jeżeli masło do tej pory nie zdąży się rozpuścić, krem stężeje znacznie szybciej.
Schować masę do lodówki do stężenia. W zależności od zawartości masła w stosunku do innych składników masa po schłodzeniu może zrobić się twarda, puszysta lub lejąca. W przypadku lejącego kremu należy zostawić masę w lodówce na kilkanaście godzin (jeżeli po tym czasie nie stężeje wystarczająco, chłodzić przez kolejny dzień lub dwa). Lejący krem można jednak z powodzeniem wykorzystać do wafelków (andrutów). Wystarczy je przełożyć masą, przykryć czymś ciężkim i odstawić na kilka godzin. Następnie pokroić i delektować się pysznymi wafelkami :)
Krem o puszystej konsystencji nadaje się do dalszego użycia bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki (bez konieczności ponownego ubijania). Natomiast jeżeli po wyciągnięciu z lodówki krem jest twardy, zostawić do ogrzania w temperaturze pokojowej, a następnie ubijać przez chwilę mikserem.
Jeżeli sposób nr 1 zawiedzie, a nie chcesz dodawać do kremu nadmiarowej ilości masła (sposób nr 2), polecam podgrzanie masy w kąpieli wodnej. Masa szybko połączy się z powrotem w gładką całość, jednak trzeba ją będzie schłodzić w lodówce. Stężenie masy do kremowej konsystencji może potrwać od pół godziny do nawet 2-3 dni (dotyczy to kremów, w których zawartość masła jest znacznie mniejsza niż dodatków, np. masy kajmakowej).
Zwarzoną masę należy przełożyć do żaroodpornej miski i ustawić na garnku z gotującą się wodą (bezpośrednio lub na sitku). Woda nie może sięgać dna miski. Mieszać zwarzony krem mikserem lub energicznie trzepaczką do połączenia składników w jednolitą masę.
Jeśli masło zacznie się roztapiać, zdjąć miskę z garnka i mieszać lub miksować dalej. Jeżeli po chwili grudki nie znikną, postawić miskę z powrotem na garnek z parą. Gdy tylko masa się połączy, zdjąć z ognia. Jeżeli masło do tej pory nie zdąży się rozpuścić, krem stężeje znacznie szybciej.
Schować masę do lodówki do stężenia. W zależności od zawartości masła w stosunku do innych składników masa po schłodzeniu może zrobić się twarda, puszysta lub lejąca. W przypadku lejącego kremu należy zostawić masę w lodówce na kilkanaście godzin (jeżeli po tym czasie nie stężeje wystarczająco, chłodzić przez kolejny dzień lub dwa). Lejący krem można jednak z powodzeniem wykorzystać do wafelków (andrutów). Wystarczy je przełożyć masą, przykryć czymś ciężkim i odstawić na kilka godzin. Następnie pokroić i delektować się pysznymi wafelkami :)
Krem o puszystej konsystencji nadaje się do dalszego użycia bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki (bez konieczności ponownego ubijania). Natomiast jeżeli po wyciągnięciu z lodówki krem jest twardy, zostawić do ogrzania w temperaturze pokojowej, a następnie ubijać przez chwilę mikserem.
4
PODGRZANIE W MIKROFALÓWCE
Kolejny sposób to podgrzać niewielką ilość kremu przez kilka sekund w mikrofalówce, aż się lekko stopi. Następnie dodawać stopniowo do pozostałego kremu i ubijać mikserem do połączenia masy.
Kolejny sposób to podgrzać niewielką ilość kremu przez kilka sekund w mikrofalówce, aż się lekko stopi. Następnie dodawać stopniowo do pozostałego kremu i ubijać mikserem do połączenia masy.
5
ZIMNE MLEKO
Można też dodać do zwarzonego kremu niewielką ilość zimnego mleka z lodówki. Mleko dodawać stopniowo po łyżce i mieszać mikserem. Jeżeli masa się nie połączy, dodać kolejną łyżkę mleka.
Można też dodać do zwarzonego kremu niewielką ilość zimnego mleka z lodówki. Mleko dodawać stopniowo po łyżce i mieszać mikserem. Jeżeli masa się nie połączy, dodać kolejną łyżkę mleka.
2 Comments
Dzięki. Uratowaliście mi święta 🙂
Bardzo się cieszymy i polecamy się na przyszłość 😉