
Rurki z ciasta francuskiego z kremem porzeczkowym
2023-04-11
Zrazy wołowe w sosie grzybowym
2023-04-13Prosta i szybka, a jednak robiąca wrażenie przekąska z faszerowanych jajek z dodatkiem wędzonego łososia i roszponki. Polecam jako przekąskę do pracy, na spotkania w gronie rodzinnym lub z przyjaciółmi.
Składniki na faszerowane jajka z wędzonym łososiem:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g wędzonego łososia
- garść roszponki
- 2 łyżki majonezu
- 1/3 łyżeczki soli
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pieprz
- opcjonalnie: mix kiełków do dekoracji
Przygotowanie
jajka faszerowane z wędzonym łososiem
1
Ugotowane jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka ostrożnie wyciągnąć i rozetrzeć widelcem. Dodać majonez, sól, paprykę słodką i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
2
Plasterki wędzonego łososia pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek zwijać w rozetkę i wkładać do połówek białka. Z boku wetknąć roszponkę.
3
Masę z żółtek przełożyć do szprycy cukierniczej lub rękawa i wyciskać do środka rozetek z łososia (ewentualnie nakładać łyżeczką).
4
Ozdobić kiełkami (opcjonalnie). W przypadku większej imprezy najlepiej przygotować podwójną lub potrójną porcję. Smacznego!