
Sos pomidorowy do pizzy
2021-02-05
Muffinki bananowe z czekoladą i masłem orzechowym
2021-02-09Rozgrzewający gulasz z indyka to pyszna i soczysta propozycja w sam raz na chłodne zimowe dni. Kruche kawałeczki mięsa w naturalnym i dobrze przyprawionym sosie podane z ziemniakami, kaszą lub makaronem rozgrzeją i zaspokoją nawet wilczy apetyt :)
Składniki:
- ok. 650 g mięsa z udźca indyka (bez kości)
- ok. 350 ml wywaru z rosołu
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 nieduża papryka
- 1 pełna łyżka śmietany 18%
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- opcjonalnie: kilka listków świeżej bazylii
- opcjonalnie: 1-2 listki mięty
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
gulaszu z indyka
1
Mięso oddzielone od kości oczyścić delikatnie z błon i pokroić w kostkę o szerokości ok. 2 x 2 cm. Do mięsa dodać słodką paprykę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać.
2
Na patelni rozgrzać trochę oliwy. Dodać pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez chwilę do lekkiego zarumienienia. Następnie dodać mięso. Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
3
Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać i smażyć dalej. Po ok. 2 minutach dodać wywar z rosołu. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 25-30 minut, aż mięso zrobi się kruche.
4
Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dodać bazylię i miętę (posiekaną lub w całości). W kubku dobrze wymieszać 5 łyżek sosu z gulaszu razem z łyżką śmietany i przelać cienkim strumieniem z powrotem do duszonego mięsa cały czas mieszając. Smażyć dalej przez ok. 3-5 minut do lekkiego zgęstnienia sosu.
5
Podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami lub makaronem. Smacznego!