
Sernik ze śliwkami podawany na ciepło
2021-09-01
Omlety z mascarpone i śliwkami
2021-09-05Chrupiąca i aromatyczna bagietka czosnkowa prosto z grilla. Trzeba wykorzystać ostatnie słoneczne dni i porozkoszować się końcówką sezonu grillowego.
Składniki na grillowaną bagietkę z masełkiem czosnkowym:
- 1 półbagietka
- 60 g masła w temperaturze pokojowej (można podgrzać w mikrofalówce)
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego (w zależności od preferencji)
- 1/3 łyżeczki soli
- świeże zioła (np. 2-3 listki mięty i po kilka listków bazylii, rozmarynu, oregano) lub 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie
Grillowana bagietka z masełkiem czosnkowym
1
Miękkie masło wymieszać w miseczce z przyprawami oraz posiekanymi ziołami (lub suszonymi). Jeżeli masło jest twarde lub prosto z lodówki, można je podgrzewać stopniowo w mikrofalówce co jakiś czas mieszając, aż zrobi się miękkie, ale nie płynne.
2
Bagietkę pokroić na 9-10 kromek. Posmarować masełkiem czosnkowym i ułożyć na tacce aluminiowej lub bezpośrednio na grillu.
3
Co jakiś czas obracać bagietki, by zgrillowały się równomiernie z obu stron.
4
Bagietki z masłem czosnkowym są świetnym dodatkiem do grillowanych mięs i sałatek. Smacznego!
2 Comments
Grillowana bagietka z masełkiem czosnkowym jest przepyszna. Bardzo proste w przygotowaniu. Polecam.
Dziękuję 🙂 U nas dzieci bardzo lubią i zawsze domagają się grillowanego pieczywa 🙂