
Pancakes na maślance
2020-01-10
Nuggetsy z piekarnika (w płatkach kukurydzianych)
2020-01-11Frytki, fryteczki, frytunie... Któż z nas nie lubi od czasu do czasu poskubać frytek ;)? Proponuję lżejszą wersję tego popularnego przysmaku.
Składniki na frytki z piekarnika:
- ziemniaki (ilość w zależności od zapotrzebowania)
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz czarny mielony
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona
- zioła (np. majeranek, kolendra, bazylia, rozmaryn, tymianek)
- kilka ząbków czosnku
- odrobina oliwy z oliwek, oleju arachidowego lub rzepakowego
Przygotowanie
frytek z piekarnika
1
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Przełożyć do miski z bardzo zimną wodą (można wrzucić do wody parę kostek lodu). Odstawić na pół godziny.
2
Przyprawy i zioła wsypać do miseczki lub kubka, dodać 2 łyżeczki cukru (dzięki temu frytki będą miały bardziej chrupiącą skórkę), dokładnie wymieszać. Wylać wodę z ziemniaków, dokładnie osuszyć frytki ręcznikiem papierowym. Przełożyć do dużej miski i skropić odrobiną oliwy lub oleju. Dodać mieszankę przypraw, ziół i cukru. Wymieszać. W celu równomiernego rozprowadzenia oleju i przypraw, można przykryć miskę pokrywką i wstrząsnąć kilka razy.
3
Poukładać frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą osobno, tak by nie stykały się ze sobą. Pomiędzy frytkami ułożyć ząbki czosnku.
4
Piec w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 35 minut. Następnie podnieść temperaturę do 220 stopni i włączyć termoobieg. Piec przez kolejne 10-15 minut, aż frytki się zarumienią. Gdy będą odpowiednio zarumienione i chrupiące, wyciągnąć z piekarnika i odstawić na 7-10 minut.
5
Gdy będą odpowiednio zarumienione i chrupiące, wyciągnąć z piekarnika i odstawić na 7-10 minut. Smacznego!
2 Comments
Świetny przepis. I frytki nie ociekają tak tłuszczem jak smażone w głębokim tłuszczu. Często robię dla dzieci. Uwielbiamy!
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂