
Karpatka czekoladowa
2020-02-10
Faworkowe love
2020-02-11Chrupiące, cienkie, słodkie cudeńka. Na pasibrzuszkowym stole pojawiają się nie tylko w karnawale. Lubimy się nimi objadać przez cały rok.
Składniki na faworki:
- 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 5 żółtek
- 2 łyżki wódki lub 1 łyżka spirytusu
- 200 ml śmietany 18%
- szczypta soli
- butelka oleju rzepakowego do smażenia
- cukier puder do oprószenia faworków
WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
faworków / chrustów
1
Mąkę przesiać, dodać żółtka, alkohol, śmietanę i szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie ugnieść. Zajmuje to sporo czasu, więc jeżeli masz automat do pieczenia chleba, polecam go wykorzystać do wyrobienia ciasta (program "ciasto zagniatane"). Roboty kuchenne również dobrze dają sobie radę z ciastem na faworki (końcówka "hak" do ciasta drożdżowego). Ciasto wyjdzie równie dobre, a Ty oszczędzisz czas i siły :)
2
Wyrobione ciasto porządnie wybić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem, zawijając brzegi ciasta na górę i uderzając w nie mocno wałkiem (lub tłuczkiem). Dzięki temu ciasto napowietrzy się, a po upieczeniu będzie bardziej kruche. Tradycyjnie należy ciasto
wybijać dość długo, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się małe pęcherzyki, a ciasto pod naciskiem będzie łatwo się rwało. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i schować do lodówki na 40-60 minut.
3
Schłodzone ciasto dzielić na części i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki, mogą nawet prześwitywać. Jeżeli ciasto się klei, posmarować wałek, ciasto oraz podkład odrobiną oleju lub oprószyć mąką. Kroić radełkiem na prostokąty o długości ok. 10-12 cm i szerokości ok. 2-2,5 cm. Każdy prostokąt naciąć radełkiem pośrodku (długość nacięcia ok. 7-8 cm). Jeden z brzegów przewlec przez nacięcie i pociągnąć. Długie faworki można przewlec dwukrotnie.
Jeżeli chcesz zrobić inny kształt, np. serduszka z okazji Walentynek, użyj foremek do ciastek.
Jeżeli chcesz zrobić inny kształt, np. serduszka z okazji Walentynek, użyj foremek do ciastek.
4
Smażyć w dobrze nagrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, po kilka sztuk w jednym czasie. Nie za dużo, żeby faworki mogły swobodnie się poruszać. Gotowe faworki układać na chwilę na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu.
5
Wystudzone faworki posypać cukrem pudrem. Smacznego!