
Tort bezowy Dacquoise (Dakłas)
2021-11-20
Mus czekoladowy do tortów i ciast
2021-11-22Pankejki można przygotować na wiele różnych sposobów. W okresie jesiennym warto wypróbować przepis na dyniowe pancakes. Mają piękny słoneczny kolor i smakowity aromat. Można je jeść na sucho lub z różnymi dodatkami. Są pyszne!
Składniki na dyniowe pankejki:
- ok. 270 g dyni (oczyszczonej z miąższu i nasion)
- 300 ml mleka
- 1 szklanka* mąki pszennej pełnoziarnistej
- półtorej szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1 jajko
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 ml wody
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/3 łyżeczki soli
- olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
Dyniowe pancakes
1
Dynię pokroić na trochę mniejsze kawałki i obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę (ok. 1-1,5 cm). Przełożyć na patelnię i dodać 150 ml wody. Dusić pod przykryciem na słabym lub średnim ogniu przez ok. 8 minut, regularnie mieszając. Następnie ściągnąć pokrywkę, by woda odparowała. Uważać, by nie przypalić dyni. Dolać trochę wody, jeżeli cała wyparuje. Gdy dynia zrobi się dość miękka, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Jeżeli na patelni zostanie woda, odcedzić dynię przez sitko.
2
W dużej misce ubijać trzepaczką mleko, cukier, jajko, olej i ocet jabłkowy do dokładnego połączenia składników. Osobno wymieszać mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir i sól.
3
Lekko przestudzoną dynię przełożyć do wysokiego naczynia, dodać 1/3 mieszanki mlecznej i zetrzeć blenderem na papkę. Następnie przełożyć do reszty masy mlecznej i wymieszać trzepaczką. Do masy dyniowej przesiać mąkę wymieszaną z przyprawami. Dobrze wymieszać trzepaczką.
4
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego lub rzepakowego. Nakładać po 3 łyżki ciasta i smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut z obu stron, aż placek napuszy się i lekko przyrumieni.
5
Podawać z cukrem pudrem, serkiem, dżemem, nutellą lub innymi dodatkami. Smacznego!