
Sałatka grillowa z młodych ziemniaków
2022-07-02
Czekoladowy krem bananowy
2022-07-22Mięciutkie, puszyste drożdżówki z tego przepisu są przepyszne nawet bez żadnych owoców. Dzięki wiśniom jednak stają się idealnym dodatkiem do herbaty czy kawy w letnim sezonie. Słodka kruszonka świetnie współgra z kwaskowatością owoców. Bułeczki z wiśniami można zabrać nad wodę, na piknik lub spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki na drożdżówki:
- 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 300 ml mleka
- 14 g drożdży instant (2 torebki)
- 2 żółtka
- 60 g masła
- 1/3 szklanki* cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- ok. 700 g wiśni
Składniki na kruszonkę:
- 60 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 30 g zimnego masła
- 30 g cukru
Przygotowanie
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką
1
W rondelku podgrzewać na niewielkim ogniu mleko, masło, cukier oraz cukier waniliowy, cały czas mieszając do rozpuszczenia składników. Następnie odstawić do przestudzenia.
2
Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże i sól, zamieszać. Wlać ciepłe (ale nie gorące) mleko, dodać żółtka i wszystko razem zagnieść ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami do pieczywa (w kształcie spiralnych haków). Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski wysmarowanej odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy, przykryć ściereczką lub pieluszką tetrową, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
3
W międzyczasie umyć i lekko osuszyć wiśnie. Usunąć pestki (np. za pomocą wykałaczki lub szpilki do roladek).
4
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: mąkę przesiać przez drobne sitko na stolnicę. Dodać cukier oraz pokrojone na kawałeczki masło. Posiekać nożem lub siekaczem (rozdrabniaczem) do ciasta kruchego. Następnie brać ciasto między dłonie i pocierać do powstania grudek różnej wielkości. Uważać przy tym, żeby zbytnio nie rozgrzać masła.
5
Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 16 części. Poszczególne części poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Zrobić lekkie wgłębienie na owoce.
6
Na każdej bułeczce układać dość ciasno wydrążone wiśnie. Na wierzch posypać kruszonkę.
7
Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni do zarumienienia ciasta, ok. 25-30 minut. Upieczone drożdżówki wyciągnąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego!