
Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym
2023-06-28
Szybki krem kawowy
2023-10-05Cudowny zapach szarlotki rozchodzący się po całym domu zaostrza apetyt i z pewnością poprawia humor w chłodne jesienne dni. Aromatyczna szarlotka z kruszonką jest dość prosta do przygotowania, a rozchodzi się w mgnieniu oka :)
Składniki na spód oraz kruszonkę:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 90 g śmietany 12%
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 130 g zimnego masła
- opcjonalnie: 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- cukier puder do posypania kruszonki
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 2 kg jabłek (waga przed obraniem)
- półtorej łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka mielonych goździków
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 50 g cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na piankę:
- 3 białka
- 3 łyżki cukru (najlepiej domowego cukru waniliowego)
- szczypta soli
Przygotowanie
Domowa szarlotka z kruszonką
1
Masło pokroić w kostkę. Mąkę tortową, sól, cukier, śmietanę oraz masło posiekać nożem lub za pomocą siekacza/rozdrabniacza do kruchych ciast. Następnie zrobić w mące wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść szybko ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyjdzie dość miękkie.
2
Uformować ciasto w kulę. Odkroić 2/3 ciasta, owinąć folią spożywczą lub włożyć do pojemnika z pokrywką i wstawić na ok. 60 minut do lodówki. Pozostałą 1/3 ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki.
3
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA JABŁKOWEGO: Jabłka umyć i obrać. Następnie zetrzeć na tarce o największych oczkach lub pokroić nożem na plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać pokrojone jabłka i smażyć na średnim ogniu, regularnie mieszając.
4
Cukier wymieszać z przyprawami. Dodać do jabłek i dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, aż jabłka zrobią się miękkie. Gotową masę odstawić do przestudzenia.
5
Formę do ciast o rozmiarach 26x30 cm (lub np. 26x26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć ciasto z lodówki (2/3 ciasta) i wylepić nim spód blachy. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i piec przez ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.
6
W międzyczasie białka ubić z cukrem i szczyptą soli na dość sztywną pianę. Na podpieczony spód wyłożyć przestudzone nadzienie z jabłek, a następnie pianę z białek. Wyciągnąć pozostałe ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wysypać w miarę równomiernie na piankę.
7
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez ok. 40 minut. Ciasto po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!