
Placki ze śliwkami
2021-08-14
Sałatka z tuńczykiem i jarmużem
2021-08-16Za chwilę mają wpaść goście, a Ty nie masz pomysłu na deser? Jeśli masz śmietankę, mascarpone i owoce, w 15 minut wyczarujesz deser idealny :) Maliny i borówki możesz zastąpić innymi owocami, które masz akurat pod ręką.
Składniki na deser z malinami i mascarpone:
- ok. 150 g świeżych malin
- ok. 150 g borówek amerykańskich lub innych owoców
- 15 herbatników typu petitki
- 250 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki 30%
- 7 łyżek cukru pudru
- ok. 50 ml nalewki malinowej lub z innych owoców (ewentualnie herbaty malinowej)
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie: kilka listków mięty do dekoracji
Przygotowanie
Deser w pucharku z malinami i mascarpone
1
Herbatniki zanurzać w całości na chwilę w filiżance z nalewką (w wersji bezalkoholowej z herbatą malinową), a następnie układać na tacce lub talerzu i odstawić na bok na czas przygotowania kremu.
2
Śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w wysokiej misce. Ubijać mikserem przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.
3
Do pucharków nałożyć po dwie czubate łyżeczki kremu śmietanowego. Dodać maliny i borówki (lub inne owoce). Na wierzch ułożyć po herbatniku (przełamanym na pół).
4
Ponownie nałożyć 2-3 łyżeczki kremu i oprószyć kakao przez drobne sitko. Na wierzch dać przełamane ciastko oraz maliny i borówki.
5
Nałożyć kolejną warstwę kremu, owoców i herbatników. Ostatnią warstwę ciastek można ułożyć pionowo, a pomiędzy wycisnąć przez szprycę cukierniczą resztki kremu.
6
Deser posypać od góry szczyptą cynamonu (najlepiej przez drobne sitko). Można dodatkowo udekorować świeżymi listkami mięty. Smacznego!