
Placek śliwkowy z orzechami
2021-10-01
Krem z ajerkoniakiem i bezą
2021-10-06Pyszny deser bezowo-pistacjowy z dodatkiem świeżych malin, który przygotujesz w kilka minut.
Składniki na deser pistacjowy z bezą:
- 150 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 ml likieru pistacjowego
- 2 garści malin (ok. 130 g)
- ok. 35 g bezików
- opcjonalnie: garść pistacji (niesolonych)
UWAGI PASIBRZUSZKA:
Przygotowanie
Deser pistacjowy z bezą
1
Dobrze schłodzoną śmietankę 36% przelać do wysokiego, wąskiego naczynia. Dodać cukier puder i ubijać na wysokich obrotach przez parę minut na gęsty krem. Gdy tylko śmietana zgęstnieje, zmniejszyć obroty i dodawać wolnym strumieniem likier pistacjowy. Ubijać tylko do połączenia składników.
2
Do pucharków nakładać na przemian warstwowo po 2-3 beziki, kilka malin, ubity krem pistacjowy oraz pistacje (opcjonalnie).
3
Spożyć od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. Smacznego!