
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką
2022-07-17
Papryka faszerowana mięsem mielonym
2022-08-03Połączenie czekolady i bananów daje bardzo ciekawy i pyszny rezultat. Czekoladowy krem bananowy można zajadać jako deser lub dodać do ciasta czy tortu. Smakuje przepysznie :)
Składniki na czekoladowy krem bananowy:
- 3 dojrzałe banany
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 330 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 czubata łyżka kakao
Przygotowanie
Czekoladowy krem bananowy
1
Do kubka wlać 60 ml zimnej śmietanki 30%. Wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5-7 minut do napęcznienia.
2
W międzyczasie obrane banany zblendować z 2 łyżkami soku z cytryny. W niedużym garnku zagotować 1-2 szklanki wody. Następnie zmniejszyć ogień, a na garnek nałożyć sitko w taki sposób, żeby gotująca się woda nie sięgała dna sitka. Do sitka wstawić kubek z napęczniałą żelatyną. Podgrzewać na parze przez kilka minut, cały czas mieszając łyżeczką do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
3
Czekoladę mleczną lub gorzką połamać na kawałeczki i podgrzewać w mikrofalówce do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z ciepłą rozpuszczoną żelatyną i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do papki bananowej i zblendować.
4
Schłodzoną śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder przełożyć do wysokiej miski i ubijać mikserem najpierw przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 2 minuty na najwyższych. Dodać masę bananową oraz kakao i miksować przez kolejne 3-5 minut do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
5
Krem przełożyć do pucharków lub na ciasto czy spody tortowe. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Do kremu można dodać pokrojone świeże banany lub inne owoce. Smacznego!