
Udka z kurczaka w słodko-kwaśnym sosie z jabłek
2020-10-15
Kolorowe galaretki w skórce pomarańczy
2020-10-20Gdy w piekarniku piecze się chlebek bananowy, po całym domu rozchodzi się cudowny zapach i zwabia do kuchni wszystkich domowników, łącznie ze zwierzakami ;P Chlebek z tego przepisu wychodzi pyszniutki, puszysty i długo zachowuje świeżość. Z dodatkiem bakalii smakuje wprost rozkosznie :)
Składniki na chlebek bananowy z orzechami i rodzynkami:
- 3 bardzo mocno dojrzałe banany (całe brązowe)
- 2 jajka
- 80 ml oleju rzepakowego
- 140 g cukru
- 210 g mąki pszennej tortowej
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół garści orzechów (najlepiej różnych)
- pół garści rodzynek
- 6 kropli aromatu waniliowego
- opcjonalnie: cukier puder do posypania
Przygotowanie
chlebka bananowego z bakaliami
1
Orzechy drobno pokroić. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Mąkę wymieszać z solą i sodą.
2
Cukier, olej i jajka ubić mikserem. Dodać rozgniecione banany, wymieszaną mąkę oraz aromat waniliowy. Wymieszać mikserem. Dodać orzechy i rodzynki. Wymieszać.
3
Papier do pieczenia lekko zmoczyć wodą i pougniatać w dłoniach (będzie łatwiej wyłożyć nim foremkę). Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w 175 stopniach przez ok. 50-60 minut.
4
Studzić na kratce. Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem. W razie potrzeby chlebek bananowy można przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, zachowa świeżość i puszystość. Smacznego!