
Bułki pszenno-razowe z pestkami dyni i siemieniem lnianym
2019-12-04
Buraczki z chrzanem
2019-12-04Puszysty, długo zachowujący świeżość domowy pszenny chleb. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Smakuje znakomicie!
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 100 g świeżych drożdży
- garść siemienia lnianego
- garść lub dwie słonecznika
- pół garści otrębów pszennych
- 3 szklanki* ciepłej wody
Przygotowanie
chleba pszennego
1
Rozpuścić drożdże w 1 szklance ciepłej wody. Wszystkie składniki (łącznie z rozpuszczonymi drożdżami) wymieszać mikserem z końcówkami do pieczywa (spiralne haki). Miksować przez ok. 10 minut. Można ewentualnie ugnieść ciasto ręcznie. Przełożyć masę do dużej miski wysmarowanej odrobinką oleju rzepakowego lub oliwy, przykryć ściereczką lub tetrową pieluszką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
2
Wysmarować foremki olejem. W moim przypadku są to dwie foremki (jedna o wymiarach 28x15 cm, druga 39x12 cm) lub trzy foremki (dwie o wymiarach 30x11 cm, trzecia 23x13 cm). Przełożyć ciasto do foremek, przykryć i pozostawić na następne 20 minut do rośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
3
Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu):
- przez pierwsze 10 minut w 200 stopniach, - następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 50 minut.
- przez pierwsze 10 minut w 200 stopniach, - następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 50 minut.
4
Studzić na kratce. Smacznego!