
Kruche babeczki z kremem czekoladowo-wiśniowym na Wielkanoc
2021-04-01
Sernik na zimno z pianką brzoskwiniową
2021-04-06Nasze ulubione muffinki bananowe tym razem w postaci wielkanocnych babeczek do koszyczka. Prosty i sprawdzony przepis na szybkie i pyszne babeczki na święta i na co dzień :)
Składniki:
- 3 dojrzałe banany (mogą być całe brązowe)
- 2 jajka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 10 kropli aromatu waniliowego
- opcjonalnie: cukier puder do posypania
Przygotowanie
bananowych babeczek na Wielkanoc do koszyczka
1
Banany rozgnieść widelcem na gładką papkę. Mąkę wymieszać z solą i sodą.
2
Cukier, olej i jajka ubijać przeze kilka minut mikserem na wysokich obrotach. Dodać rozgniecione banany, mąkę wymieszaną z sodą i solą oraz aromat waniliowy. Ubijać mikserem do gładkiej masy.
3
Silikonowe foremki wypełnić masą do 2/3 lub maksymalnie 3/4 wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku, grzanie góra-dół, w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia potrzymać jeszcze przez ok. 5 minut w piekarniku, o ile babeczki nie przyrumieniły się za bardzo.
4
Następnie studzić babeczki na kratce. W przypadku silikonowych foremek wyciągnąć z nich babeczki, gdy lekko przestygną lub poczekać, aż całkiem wystygną (wówczas najłatwiej je wyjąć).
5
Wystudzone babeczki można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem czy polewą. Smacznego!