
Oponki serowe
2021-01-24
Jak uratować zwarzoną polewę czekoladową? Bardzo prosto!
2021-01-25Czekoladowe babeczki muśnięte masłem orzechowym i otulone pysznym kremem kajmakowym zdecydowanie poprawiają nastrój, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Jeżeli dodamy do tego gorącą kawę i ciekawą książkę lub dobry film, wieczór będzie całkiem udany :)
Składniki na babeczki:
- 2 jajka
- 125 g masła
- 100 ml jogurtu greckiego
- 100 g mąki
- 80 ml mleka
- 80 g cukru
- 5 dość czubatych łyżek kakao (ok. 30 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem kajmakowy:
- 250 g masy krówkowej kajmak (np. o smaku advocat)
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 6 łyżeczek masła orzechowego
- opcjonalnie: trochę posiekanych orzechów do dekoracji
Dodatkowo:
Przygotowanie
babeczek z kremem kajmakowym i masłem orzechowym
1
Masło roztopić w rondelku lub mikrofalówce i odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na gęstą pianę. Dodać ostudzone masło i wymieszać dokładnie łyżką.
2
Następnie dodać jogurt i wymieszać łyżką. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy. Wymieszać dokładnie łyżką. Dodać mleko i ponownie zamieszać.
3
Gotową masę przelać do silikonowych foremek lub papilotek ułożonych w formie do muffinek do ok. 2/3 wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez ok 15 minut, a następnie na kratce.
4
Po wstawieniu muffinek do piekarnika, przygotować krem: masło w temperaturze pokojowej ubijać przez krótką chwilę mikserem na kremową masę. Dodać masę krówkową i miksować na wysokich obrotach do połączenia składników. Gotowy krem wstawić na ok. 20-30 minut do lodówki.
5
Krem kajmakowy przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy. Na całkiem wystudzone muffinki nakładać po pół łyżeczki masła orzechowego, a następnie dekorować kremem. Gotowe babeczki można posypać posiekanymi orzechami.
6
Jeżeli babeczki nie zostaną w całości spożyte tego samego dnia, na noc można je schować do szczelnego pojemnika i zostawić na stole w temperaturze pokojowej. W sezonie letnim można schować do lodówki, jednak po wyciągnięciu z lodówki odstawić na ok. 45 minut do "odtajenia" ciasta. Smacznego!