
Kruche babeczki z kremem z serka naturalnego i truskawkami
2021-03-29
Kruche babeczki z mąki krupczatki (spody)
2021-03-31Bardzo proste i szybkie babeczki w sam raz do koszyczka na Wielkanoc :) Lub po prostu do zjedzenia ze smakiem. Babeczki na jogurcie typu greckiego są lekkie i puszyste. Smakują dzieciom, dorosłym i... kotom o wysoce rozwiniętym talencie złodziejskim... ;)
Składniki:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 150 ml jogurtu typu greckiego
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 15 kropli aromatu cytrynowego lub waniliowego
Przygotowanie
babeczek wielkanocnych do koszyczka na jogurcie greckim
1
Masło pokroić na kawałki i rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Odstawić na kilka minut do wystudzenia. W międzyczasie do mąki dodać sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszać i przesiać przez sitko.
2
Do miski wlać jogurt typu greckiego oraz wystudzone masło, dodać jajka, aromat i cukier. Wymieszać energicznie trzepaczką kuchenną. Dodać mąkę przesianą z sodą i solą. Wymieszać krótko trzepaczką do połączenia składników.
3
Masę przekładać łyżeczką do foremek do 3/4 wysokości. Silikonowych foremek nie trzeba niczym smarować. W przypadku innych foremek posmarować odrobiną masła i posypać mąką.
4
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia zostawić babeczki w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 10 minut. Następnie wyciągnąć i studzić na kratce.
5
Wystudzone babeczki wyciągnąć z foremek. Można posypać cukrem pudrem, ozdobić polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego!